07 maart 2012

Productiviteitsverlies in relatie tot computers

Computers zijn bedoeld om ons werk efficiënter te maken. Als ze het doen en als je ze goed gebruikt doen ze dat. Maar aan beide voorwaarden wordt lang niet altijd voldaan, aldus onderzoekers dr. ing. Alexander van Deursen en prof. dr. Jan van Dijk van de TU Twente. In het rapport Ctrl Alt Delete stellen ze dat de Nederlandse werknemer dagelijks 8% van zijn werktijd verliest aan slecht functionerende ICT én door gebrekkige digitale vaardigheden. Kosten: 19 miljard euro per jaar. Het rapport bevat aanbevelingen om de verliezen te verminderen (ook waardevol voor het onderwijs).

De belangrijkste boodschap van het rapport is dat het productiviteitsverlies door slecht functionerende ICT én gebrekkige digitale vaardigheden onderschat wordt. Ofwel: goede hardware en software en training van medewerkers kunnen aanzienlijke winst opleveren.

Of de exacte cijfers die gegeven worden over het productiviteitsverlies recht doen aan de complexiteit van de problematiek is wat mij betreft nog wel de vraag. Hoe is bijvoorbeeld het 0%-niveau (geen tijdsverlies, geen tijdswinst) bepaald waar het gaat om digitale vaardigheden? Ligt dat bij werknemer A die altijd goed inlogt, nooit bestanden kwijtraakt en nooit vastloopt met Office of bij werknemer B die daarnaast extra slim gebruik maakt van alle digitale middelen (sneltoetsen, macro's, handige formules in Excel). Of kan werknemer B met tijdswinst het tijdsverlies van collega A compenseren?

In het rapport gaat het ook over privé-gebruik van digitale media. Ook dat is een lastige. Voor de moderne werknemer loopt privé en zakelijk immers steeds vaker door elkaar. Op het werk regelt hij een zaakje met de verzekering, 's avonds reageert hij nog even op een mail van een collega. En wat is het verschil tussen een gesprekje met een collega over de thuissituatie of even naar je partner sms'en of deze nog even een boodschap wil doen?

Ten slotte: ik ben ervan overtuigd dat we door slimmer gebruik te maken van ict nog veel winst kunnen halen. Daarbij wordt ons werk niet alleen efficiënter, maar ook plezieriger, omdat we de pc laten doen waar hij voor bedoeld is: automatiseerbare (lees: vervelende) handelingen automatiseren.

1 opmerking:

  1. Tja, zo hoorde ik op een werkplek zeggen:
    Ach, zo slecht doen wij het nog niet.

    Toen schoot de volgende gedachte door mijn hoofd:
    Het ligt wel aan je basisgebruik. Mensen die veel ict gebruiken, lopen ook de kans om meer problemen tegen te komen. Als je de computer niet gebruikt, gaat er ook geen tijd verloren aan problemen met die computer.

    Jij omschrijft dat wel mooi met die nullijn, moet ik zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen