18 september 2007

Gezinsplanning

Het is de hoogste tijd om het begrip 'gezinsplanning' te kapen en te herdefiniëren als 'de kunst het drukke 21e-eeuwse gezinsleven in goede banen te leiden'.

Stel je voor... twee hard en onregelmatig werkende ouders en een basisschoolkind met een vol buitenschools programma. Gezinsplanning betekent dan afspraken maken voor het werk en voor een flinke dosis vaste wekelijkse, plotselinge leuke, last minute verplichte, echt niet onderuit te komen, slecht uitkomende of altijd weer gezellige activiteiten. En dan is er nog het imaginaire lijstje met wensen als 'eigenlijk-zouden-we-een-keer-moeten' en 'hoe-zou-het-met-die-en-die-zijn'. Ondertussen lappen afspraken soms over, moeten papa of mama eigenlijk op twee plekken tegelijk zijn of hebben ze juist ineens zeeën van tijd omdat dat andere druk bezette gezin zojuist gebeld heeft: jullie zouden samen iets leuks gaan doen, maar 'er is iets tussengekomen'.

De hoogste tijd voor tien tips voor het drukke gezinsleven. Met als paradoxale opdracht: plan strakker en laat meer los...

1. Meteen maar de belangrijkste: houd een gezamenlijke agenda bij. Ideaal is bijvoorbeeld de online 'calendar' van Google (korte uitleg). Een paar voordelen:
- de items krijgen per gezinslid of soort afspraak een eigen kleurtje (alle verjaardagen in roze)
- om je eigen agenda overzichtelijk te houden kun je de weergave tijdelijk beperken tot je eigen zakelijke afspraken
- terugkerende afspraken hoef je maar één keer in te voeren (vaste sportavond, muziekles, verjaardagen)
- nieuw ingevoerde afspraken zijn real time voor de andere gezinsleden beschikbaar
- je kunt je agenda synchroniseren met je mobieltje
Maar een 'old skool'-weekkalender aan het prikbord in de keuken kan natuurlijk ook.
2. Voer nieuwe afspraken meteen in. Dat geldt ook aan het begin van het schooljaar voor alle bijzondere dagen. Aan het begin van het seizoen de schouwburgbezoekjes uit je abonnement. Aan het begin van het jaar de momenten waarop de kliko aan de straat moet. Leg ook je vakantieperiodes tijdig vast.
3. Werk met opties. En bevestig ze pas na overleg met je partner.
4. Flexibiliteit houdt het leven spannend, maar maak ook een paar afspraken over vaste waarden, bijvoorbeeld over wie er zorgt dat er altijd wat te eten is in huis, wie de belastingen doet en welke vaste momenten 'heilig' zijn. Dat schept rust en regelmaat. Blijft alleen reinheid over, maar ook daarover kun je afspraken maken, toch?
5. Houd een wekelijkse agendabespreking. Zondagavond is een goed moment. Even de agenda's doorlopen en/of matchen en kijken waar de komende week eventuele knelpunten zitten.
6. Plannen is geven en nemen. Onderhandel fair en wees niet rigide. Ach, ze kunnen ook best een keer zonder je. En die receptie? Stuur een bos bloemen en een leuk kaartje. Kwestie van loslaten.
7. Afzeggen van afspraken, hoe vervelend ook, is soms onvermijdelijk. Hak doortastend knopen door. Hoe eerder de 'gedupeerde' op de hoogte is, hoe minder pijnlijk de afzegging.
8. Plan afspraakloze momenten. Want als de vrije momenten met het hele gezin worden bepaald door wat er overblijft, kunnen die wel eens erg spaarzaam worden.
9. Voor minder stress: plan ruim. Want soms zit het tegen: een file, een lekke band, een lange rij wachtenden voor de kassa van de supermarkt. En haasten van het ene feestje naar de andere vergadering? Niet doen. Zorg er liever voor dat je wat nuttigs te doen bij je hebt als je te vroeg bent. Een boek, je mobieltje, een zak drop.
10. Wees lief voor en zuinig op je oppas of oppassen. Beloon hun flexibiliteit, al is het maar met oprecht uitgesproken dankbaarheid.

Hoe managen jullie je drukke gezinsleven?

1 opmerking:

  1. Anoniem8:26 p.m.

    Mooi onderwerp en groot struikelblok van velen. Mijn 'gezinsplanning', beter geschreven het gebrek eraan zorgt voor de nodige frustraties over en weer.

    BeantwoordenVerwijderen